Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Аспартамът на борба с излишните килограми

 

Оценка: (0/5)

 
 

Аспартамът е не само хранителна добавка, а също и лекарствено средство за борба с наднорменото тегло.

Аспартамът на борба с излишните килограми

Подсладителят Aspartamum, L-Аспартил-L-фенилаланин е вторият по популярност заместител на захарта, който можеш да откриеш в различните хранителни продукти и газирани напитки.

Малко (интересна) история

Всъщност, когато през 1965 г. ученият химик Джеймс Шлатер случайно го открива, никой дори не предполага, че това негово откритие ще се превърне в толкова често използвана добавка.

Аспартамът на борба с излишните килограми

Шлатер изучавал получаването на гастрин, за да облекчи живота на хората с язва, а сладките свойства на аспартама станали известни на света, след като част от веществото попада върху пръста на учения. Близване – и ето го гениалното откритие!

E951 започва да се използва от 1981 година в Америка и Великобритания. А след това бавно, но славно си проправя път по целия свят. Защо ли? Ами, просто е: този подсладител значително превъзхожда по сладост захарта – поне със 160-200 пъти е по-сладък и съдържа 4 kcal на 1 г. Само че калориите изобщо не се взимат под внимание при употребата му, защото, за да „стане животът ти сладък“, е необходимо съвсем малко количество от хранителната добавка.

Наздраве и да ти е сладко!

Тъй като аспартамът в процеса на производство позволява да се постигне невероятен вкус с минимални дози (за разлика от захарта), то той се използва в производството на над 6000 хранителни продукта и напитки.

Аспартамът на борба с излишните килограми

Освен това аспартамът е алтернатива на захарта за диабетици и хора с наднормено тегло. Използва се в газираните напитки, млечните продукти, в сладкарството, в шоколадите (ммм, любимото ни изкушение!), като и като подсладител във вид на таблетки и др.

Не е за пренебрегване фактът, че той се използва не само в напитките и сладкарските изделия, но също и в зеленчуковите и рибните кисело-сладки консерви, в сосовете, в горчицата, в диетичните хлебни изделия и в много други продукти.

Единствено не трябва да го използваш в блюда, подложени на термична обработка, или в горещи напитки, защото при температура, по-висока от 30°C, подсладителят се разпада на токсичния метанол, формалдехид и фенилаланин.

Основни групи продукти, които съдържат тази добавка:

Аспартамът на борба с излишните килограми

• Дъвката без захар

• Ароматизирани напитки

• Плодови сокове с намалено съдържание на калории

• Ароматизирани десерти на водна основа

• Алкохолни напитки с процент на алкохола до 15%

• Сладкиши

• Нискокалорични бонбони

• Конфитюри и мармалади с ниско съдържание на калории


Виж ощеНово в Cosmo