Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

9 трика, с които ще ядеш по-малко (без да гладуваш!)

Амалия Паунова
 

Оценка: (0/5)

 

Доказани трикове, които ще ти помогнат да ядеш по-малко!

Поставянето на цел (като отслабването) и прилагането на мерки, за да я постигнеш са две съвсем различни неща. Когато става въпрос за по-здравословно хранене, или по-малко ядене, не всичко опира до „просто яж по-малко“. Защо?

За

9 трика, с които ще ядеш по-малко (без да гладуваш!)
щото какво и колко ядем, се влияе от страшно много фактори – средата, в която се храним (вкъщи на спокойствие, или на парти), колко храна е сервирана (контролирани порции у дома, или ресторант от типа „яж, колкото можеш“) и колко сме гладни (само малко, или умираме от глад) – разположение на духа и скорост. Списъкът е безкраен.
Добрата новина е, че ТИ можеш да контролираш много от тези фактори – всичко е въпрос на самоконтрол, докато се превърне в навик.

Ето 9 доказани трика, които ще ти помогнат да ядеш по-малко и да си следиш калориите. С времето това ще се превърне в твоя втора природа и ще отслабнеш супер успешно. С тези трикове на помощ, ще тръгнеш по пътя на здравословното тегло много бързо. Запиши си ги и си ги носи със себе си. С малко упражнения, най-после ще успееш да контролираш поетите калории, без да се чувстваш лишена или гладна.


1. Наслади се на всяка хапка.

Какво ще кажеш да се наслаждаваш на всяко хранене или похапване? Истината е в удоволствието от всичко, което правиш, в това число и яденето. Ако се фокусираш върху насладата от всяка хапка, ще внимаваш какво ядеш и така ще намалиш консумираните калории.

По-дългото време между хапките ще ти позволи да разбереш кога вече си се нахранила, преди да си изпразнила чинията и после да съжаляваш. Храненето в спокойна обстановка означава, че дъвчеш по-усърдно и отделяш по-малко стомашни сокове, за да смелиш храната в последствие.
Това изисква упражнения. Забързаното ежедневие не помага особено и се налага да полагаш умишлени усилия да ядеш по-бавно и да позволиш на мозъка си да ти каже кога си се нахранила. Докато свикнеш, можеш да си оставяш бележка на масата за хранене.
СЪВЕТ: Пусни си таймър.
Първо засечи колко време ти отнема да изядеш храната. Ще бъдеш изненадана да разбереш, че закуската или обядът пред компютъра траят между пет и 10 минути. След това се постарай да удължиш времето до ПОНЕ 20 минути.    

2.    Използвай по-малки чинии и купички.

Майка ти е права, че на глада очите са големи. Проучванията сочат, че хората, които използват по-големи съдове и прибори си сипват повече и ядат повече.

Направен е експеримент с  85 специалисти по храненет, които са  били помолени да си сипят купичка сладолед. Изследователите са предложили различни по размер купички и лъжици. Тези с големите съдове, си сипали със средно 31% повече сладолед, а тези с големите лъжици си сипали със средно 14.5% повече. Макар че големите чинии изглеждат по-елегантни, по-добре ги прибери за специални случаи. Когато видиш много място, искаш да го запълниш.
СЪВЕТ: Храни се в по-малки съдове.
Без да го осъзнаваш, сипваш и ядеш по-малко.

3.    Разделяй си храната на порции предварително.

Колко често ядеш чипс или бисквити направо от пакета? Как можеш да следиш колко си изяла, без да го мериш?

Това е една от причините, заради които никога не трябва да ядеш направо от опаковката, ако е голяма. Вземи си чашка и малка купичка и си премери, за да следиш калориите. Защо? Защото е много лесно да се натъпчеш, докато бъркаш в бездънната торба с чипс.
СЪВЕТ: Вместо да ядеш направо от пликчето, си сипи в малка купичка или чинийка, за да знаеш точно колко ядеш.
След това, прибери плика, или излез от стаята. Така е много по-малко вероятно да изядеш прекалено много. Наслади се на всяка хапка.

 

4. Разбери какво те изкушава!

Всички си имаме слабости към разни храни и обикновено
9 трика, с които ще ядеш по-малко (без да гладуваш!)

на тях ме можем да устоим. Това е храната, която щом започнеш да ядеш, не можеш да се спреш.

Храната, на която не можеш да откажеш дори да не си гладна. Храната, за която мислиш, дори когато не е пред теб. Може би никога няма да се отървеш от нея, но първата стъпка е да разбереш коя е тя. Щом го направиш, ще можеш да вземеш мерки да не прекаляваш с нея било като я избягваш, или като си планираш храненията през деня така, че да можеш да й се насладиш.

СЪВЕТ: Състави си списък с любимите храни и къде попадаш на тях.
 Можеш да си планираш посещението в супермаркета така, че да избягваш регала с шоколадите, или движението ти из офиса да не те води до бюрото на колежката, която редовно носи домашен кекс. Придържай се към плана си, докато свикнеш да не губиш контрол, когато видиш любимата си храна.

5.    Води си хранителен дневник.

Воденето на хранителен дневник е най-добрият метод за отслабване. Проучване, публикувано в списание „Превантивна медицина“ показва, че хора на диета, които са си водили дневник са свалили два пъти повече килограми от тези, които не са, на същата диета.

Записвайки си какво ядеш, ще те насърчи да мислиш за това каква храна избираш и да мислиш какво вече си яла и какво ще ядеш до края на деня. Това значи, че ще правиш съзнателен избор и така ще ограничаваш калориите. Независимо дали ще го отбелязваш на жълти лепкави листчета, ще си носиш тефтерче в чантата, или ще си записваш във файл на компютъра или телефона, това ще помогне.
СЪВЕТ: Ако още не си го направила, сега е моментът да започнеш да следиш какво ядеш.
Дори и да не записваш калориите, мазнините и въглехидратите, които поемаш, списъкът ще ти помогне. Не забравяй да отбелязваш и напитките, сосовете и всички малки глезотийки. В тях има допълнителни калории.

6.    Прилагай метода на правилната чиния.

Повечето ястия, които ни сервират, било то вкъщи или в ресторанта, са с големи порции месо или въглехидрати и съвсем малко (ако изобщо) зеленчуци.

Ако те са само гарнитура или просто за украса, най-вероятно поемаш твърде много калории и подкопаваш опитите си да отслабнеш.
СЪВЕТ: Първо си сипи зеленчуци поне половин чиния, после една четвърт обезмаслени протеини и другата – зърнени храни.
Този метод автоматично ти пълни чинията с хранителни нисколакорични зеленчуци, които ти осигуряват и фибри, витамини и минерали. Освен това ти помага да контролираш въглехидратите и протеините, които също могат да ти дойдат в повече. Не забравяй да използваш по-малки чинии.

7.    Яж протеини.

Доказано е, че протеините играят ключова роля при регулирането на количеството поета храна и апетита.

Хората, които редовно приемат протеини, си възвръщат по-малко от сваленото тегло. Протеините създават усещане за ситост, защото се разграждат по-бавно. Когато пропускаш протеините, стомахът ти стърже и те кара да преяждаш. Затова си създай навика да приемаш протеини с всяко хранене.
СЪВЕТ: Придържай се към нискомаслените източници на протеини.
Това са бобови растения, хумус, яйчени белтъци, меса без мазнини и нискомаслени млечни продукти.

8. Вземи си го за в къщи

В повечето ресторанти порциите са твърде големи и преяждаш. Разбира се, всички търсят изгода от парите си, но понякога плащаме със здравето си.

В някои ресторанти само предястието и основното, без десерта, може да съдържат 1200 калории. Дори да имаш доброто намерение да изядеш само половината, често просто не можеш да се спреш, особено ако се разсейваш с разговори с приятели.
СЪВЕТ: Направи следващата крачка след добрите намерения.
Помоли сервитьора да ти опаковат половината храна, преди да са ти я донесли. По този начин ще спреш, когато си изяла другата половина, а ще имаш и за утре.

9. Закусвай.

Хората казват, че закуската е най-важното хранене за деня, и с основание. Проучванията сочат, че хората, които закусват имат по-нисък индекс на телесната маса и поемат по-малко калории от тези, които не закусват.

Проучванията сочат, че по-ранната закуска води до по-малко калории през деня. Простото обяснение е, че тези, които закусват, не се чувстват толкова гладни през деня. Друго обяснение е, че тези, които не са яли сутринта, си позволяват повече калории, защото са пропуснали едно хранене, но в крайна сметка надхвърлят нужното количество. Каквато и да е обяснението, закуската Е част от здравословния начин на живот и важен фактор за поддържането на подходящо тегло.
СЪВЕТ: Повечето хора не се чувстват гладни сутрин или не обичат да закусват.
Започни с малка закуска. Можеш да накараш тялото си да заобича закуските. Скоро ще започнеш да се чудиш как си пропускала сутрешното хранене.


 


Виж още



Ново в Cosmo