Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

9 съвета за хранене без токсини

 

Оценка: (0/5)

 
 

Добре е да знаем как да избягваме токсините.

9 съвета за хранене без токсини

Пестициди, нитрати и още доста на брой токсични химически вещества в храната ни плашат с вредното си въздействие върху нашето здраве. 

Зеленчуците, които всъщност не са толкова полезни за теб

1.Чети етикетите

Ако не разбираш какво пише на етикета, по-добре не купувай този продукт. Най-важното е да провериш дали са изброени някои подозрителни съставки. А именно:

Е102 /тартразин, Е104 /кинолеин – жълт оцветител/, Е110 /кармазин/, Е171 /титанов диоксид/, Е173 /алуминий/, Е211 /калциев бензоат/, Е536 /калиев фероцианид/, Е 551 /силициев диоксид/, Е552 /калциев силикат/, Е553 /талк/, Е951 /аспартам/, Е952 /цикламат/, Е954 /захарин/.

►►►ВИЖ ТУК: 6 храни, които да не ядеш по време на стрес!

2.Не яж мазните части на месото

Отстрани всички бели мазни части от пържолата или шунката – това е не само диетично, но и ти спестява усвояването на токсични съставки. В природата все още се намират остатъци от вече забранените за употреба полихлорирани бифенили, които се трупат главно в мазнините.

3.Консумирай готови храни само в краен случай

9 съвета за хранене без токсини

Те ти спестяват време, но рядко отговорят на изискванията за здравословно хранене. Ако все пак ти се наложи да консумираш готови храни, избирай тези, които съдържат не повече от 3 Е-та, изписани на етикета. Време могат да ти спестят и суровите замразени продукти, които не са обработени с вредни съставки.

4.Следи за качеството на питейната вода

По принцип тя е подложена на стриктен контрол от съответните санитарни органи. Все пак, ако забележеш, че е мътна или има особен вкус, прибегни временно до минерална вода и потърси информация. За да премахнеш вкуса на хлор, налей водата в кана и я сложи за 24 часа в хладилника.

5.Внимавай с пластмасовите опаковки

Когато затопляш продукти в микровълновата фурна, не използвай пластмасов съд, нито прозрачно домакинско фолио, тъй като има опасност от преминаване на фталати в храната. За предпочитане са стъклените съдове.

6.Увеличи консумацията на храни, които имат противотоксичен ефект

9 съвета за хранене без токсини

Става дума за плодове и зеленчуци от био производство. Техните фибри прихващат токсините и ускоряват храносмилането, така че вредните съставки са в ограничен контакт с чревната лигавица, а това редуцира абсорбцията им. Лактобактериите, приети като хранителна добавка, могат да „обезоръжат” кадмия, арсеника и оловото.

7.Използвай стъклени бутилки

Изхвърляй пластмасовите бутилки, щом изпиеш водата или газираните напитки. Не използвай повторно този амбалаж, тъй като с времето съдържащият се в него антимон може да премине в течността. Съхранявай плодовите сокове и питейната вода само в стъклени кани и бутилки.

►►►ВИЖ ТУК: 15 храни, които никога не трябва да ядеш!

8.Не прекалявай с някои видове риба

В хищните риби като риба тон, риба меч, акула, дива ципура и други се натрупва алуминий. Те живеят в замърсени зони и могат да съдържат и други вредни вещества. Включвай риба в менюто си не по-често от веднъж седмично. Тя все пак е важен източник на ценните мазнини омега 3.

9.Преоткрий тенджерите на твоята баба

Тиганите и тенджерите с незалепващо покритие съдържат съставки, които могат да бъдат токсични, ако съдовете са надраскани и захабени. Подменяй ги често в случай, че вътрешната им повърхност е нарушена. Използвай по-скоро съдове от инокс или емайлирани, като добавяш малко олио, за да не се захваща храната. Силиконовите форми за сладкиши също трябва да бъдат употребявани внимателно, защото не разполагаме с достатъчно информация за съставките на този материал. 


Виж ощеНово в Cosmo