20 продукта, които не трябва да съхраняваш в хладилника

Възползвай се от тези съвети за правилно съхраняване на продуктите, за да бъдат те полезни и вкусни.

 
 

Възползвай се от тези съвети за правилно съхраняване на продуктите, за да бъдат те полезни и вкусни. 

За някои продукти няма никакво значение дали ще бъдат в хладилника, или не – при тях почти няма разлика по отношение на температурното въздействие. Но има такива, за които ниските температури са абсолютно противопоказни, затова трябва да ги извадиш от хладилника и повече никога да не ги слагаш там. 

Галерия: 10 задължителни храни за твоята кухня

Виж всички снимки

Авокадо – то доузрява най-добре на стайна температура – хладилникът не помага за това, пък и не предотвратява развалянето му.

Банани – тяхното зреене спира в хладилника, кората им потъмнява доста бързо.

Босилек – на студено листата му започват да вехнат и потъмняват, затова по-добре го дръжте в буркан с вода на масата.

Хляб – в хладилника, особено в найлонов плик, хлябът се разваля по-бързо заради конденза.

Кафе – то има способността да поема аромати и затова в хладилника губи собствения си вкус и аромат.

►►►10 зеленчука с отводняващо действие

Патладжан – той предпочита стайна температура.

Мед – съхраняването му в хладилника ускорява кристализацията и медът се захаросва.

Диня и пъпеш – въпреки че ни се иска те да са студени, за да са по-свежи, е добре да се държат на стайна температура, защото така съхраняват по-добре вкуса, аромата и антиоксидантите в състава си. А пък след нарязването може да се охлаждат само за кратко.

Лук и чесън – в хладилника те прорастват по-бързо, омекват и завяхват.

Пиперки и люти чушки – при ниска температура се лишават от най-добрите си вкусови качества.

Ананас, киви, манго – тропическите плодове са привикнали на по-меки условия и студът им е противопоказен.

Картофи - температура под 7ºС прави картофите излишно сладки, а и след приготвянето им (с печене, варете или пържене), в тях ще има много повече канцерогенен акриламид, отколкото обикновено.

Домати – на студено те завяхват и придобиват ронлива структура.

Шоколад – ако го оставите в хладилника, после ще се е получил бял налеп от конденза. Това влошава и вкуса, и вида на продукта.

Джинджифил – на студено той губи аромата си.