Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

15 храни, които никога не трябва да ядеш

 

Оценка: (4/5)

 
 

Някои храни могат сериозно да навредят на здравето ти!

15 храни, които никога не трябва да ядеш

Това не означава, че ще се разболееш, ще получиш рак или ще умреш, ако веднъж хапнеш някоя вредна храна. Но има продукти, които определено трябва да избягваш!

Най-опасни са добавките при силно преработените храни. Наистина не знаем какви могат да бъдат дългосрочните последствия в резултат от системното хранене с такива продукти, но за всеки случай ги премахни до колкото е възможно от менюто си.

Зеленчуците, които всъщност не са толкова полезни за теб

1. Изкуствено създадено сирене. В зависимост от марката, това е фабрично създадено сирене (подобие на храна), направено от смес от млечни мазнини, твърди вещества, някакви суроватъчни протеини, емулгатори и хранителни оцветители. То е с високо съдържание на натрий и с ужасно високо съдържание на мазнини.

15 храни, които никога не трябва да ядеш

2. Преработени меса (с нитрати или нитрити). Шунки, салами, кренвирши, бекон...всички те са пълни с нездравословни мазнини. Те могат да достигнат до 400%! Съдържат повече натрий и 50% повече консерванти от непреработеното червено месо. Някои от тях съдържат нитрати и нитрити, химически добавки, които са пряко свързани с раковите заболявания, но все още се използват за подобряване на цвета и вкуса и увеличаване срока на годност. 

15 храни, които никога не трябва да ядеш

3. Маргарин. Тъй като маргаринът е произведен от растителни масла, има по-малко холестерол и наситени мазнини, отколкото маслото, отдавна се счита за по-здравословен вариант. Но всъщност той е с високо съдържание на сол и транс-мазнини, които повишават нивата ан холестерола в кръвта и повишава риска от сърдечни заболявания. 

4. Газирани напитки. Всеки знае, че те са с ужасно голямо количество захар. Когато консумираш толкова много, тялото създава излишък от инсулин, който помага на тялото да абсорбира захарта от кръвта и да я използва за енергия. С течение на времето тази реакция може да доведе до развитие на диабет и някои форми на рак. Ако съдържанието ан захар все още не те е уплашило, то другите съставки ще го направят: оцветителите, добавките и подобрителите, които приемаш с дневната си доза газирани напитки увеличават риска от рак с 58%!

15 храни, които никога не трябва да ядеш

5. Диетични газирани напитки. Въпреки, че не съдържат захар, те са пълни с изкуствени подсладители, които не винаги са по-добрата алтернатива. Доста често те имат по-интензивен вкус от обикновената захар и с течение на времето могат да притъпят сетивата ти за естествено сладки храни като плодове, например. Други проблеми са свързани с депресия, кариеси, повишен риск от сърдечен удар или инфаркт и преждевременно раждане.

►►►ВИЖ ТУК: 6 вредни диети, които да забравиш!

6. Бонбони без захар. Те също съдържат изкуствени подсладители. Храносмилателната система трудно разгражда захарни заместители и ако прекаляваш с тях, може да си навлечеш сериозни стомашни проблеми.

7. Конвенционално отглеждани плодове и зеленчуци. Няма никакво съмнение, че пестицидите, използвани при оттглеждането на тези продукти, могат да увредят мозъка и нервната система или да доведат до рак. Нарушават хормоналния баланс, предизвикват дразнене на кожата, проблеми с очите и белите дробове. Когато имаш възможност, винаги избирай биологичното земеделие!

15 храни, които никога не трябва да ядеш

8. Конвенционално отглеждани пилета

9. ...и яйца. В тази връзка, не случайно в пилешките храни има следи от кофеин, тиленол, бенадрил, антибиотици и арсен. 

►►►ВИЖ ТУК: 6 "здравословни" навика, на които да не вярваш!

10. Хляб и 11. Крекери, направени с калиев бромат. Това химично вещество се използва, за да помогне на хляба и хлебните изделия да се надуят при печене. Свързано е с някои видове рак при проучвания върху животни и е забранено в много страни. Това е достатъчна причина да ги включим в черния ни списък. 

12. Пуканки за микровълнова. Няма здравословни храни в пакетче! Първо, пликовете, с които са опаковани пуканките, са облицовани с химично вещество, наречено перфлуорооктан сулфонова киселина (PFOS), което влияе върху фертилността, нарушава функционирането на бъбреците и повишава риска от рак. Второ, някои марки добавят към пуканките транс-мазнини, които със сигурност трябва да избягваш!

15 храни, които никога не трябва да ядеш

13. Царевичен чипс и 14. Мъфини, направени с пропилпарабен. Тази съставка се използва за запазване на царевичния тортила чипс и кифличните, които си купуваш. Тъй като химичният продукт действа като естроген, може тотално да наруши хормоналния баланс.

15. Всяка опакована храна с повече от две съставки, които не може да разгадаеш. Ограничи консумацията на такива продукти колкото е възможно повече!


Виж ощеНово в Cosmo