Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Необходима е здравна карта за студентите в ЕС

 

Оценка: (0/5)

За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на обучението си в страна от ЕС, българските студенти трябва да имат Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), съобщават от касата.


Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. С Решение № 198/23.03.2004 г. на Административната комисия (АК) на ЕК за социалната сигурност на работниците – мигранти от средата на 2004 г. ЕЗОК заменя използваните преди тази дата европейски формуляри за различните категории осигурени лица. На студентите не е необходим друг документ за доказване на здравноосигурителни права, респ. получаване на спешна и неотложна помощ, освен валидна ЕЗОК. Ако университетът настоява за допълнително потвърждение на здравноосигурителните права освен българската ЕЗОК, учащите се могат да се позоват на цитираното решение. Решенията на АК са задължителни за държавите, прилагащи принципите за координация на системите за социална сигурност в ЕС. Подаването на документи за издаване на картата става по местоживеене – в офисите на фирма „КИМ 2000”
ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст и след това - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. Информация за размера на дължимите суми, както и за начина, по който трябва да бъдат внесени, може да се получи в най-близкото териториално поделение на Националната агенция за приходите (НАП). Препоръчително е студентът да има и документ за непрекъснати здравноосигурителни права, издаден от НАП ( с подпис и печат), както и удостоверение от чуждестранния университет за записаната там съответна учебна година (при подновяване на картата). Ако студентът е на възраст над 26 години, близките му в България трябва ежемесечно да го осигуряват, като внасят в НАП здравните му осигуровки – по съответната сметка за здравноосигурителни вноски. Срокът за издаване на картата е три седмици, а валидността й е една година от датата на издаването. Ежегодно картата подлежи на подновяване (издава се нова ЕЗОК) - по същата процедура.ЕЗОК е безплатна за гражданите. Освен ЕЗОК българските студенти трябва да представят в здравноосигурителната институция в държавата по пребиваване и формуляр E 104. За издаването на формуляр Е 104 е необходимо студентът лично или с пълномощник да подаде заявление по образец в ЦУ на НЗОК – София 1407, ул. „Кричим”1.

Източник: БГНЕС

Ново в Cosmo