Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

15 факта за проекта „Европейска столица на културата“, които не знаеш

 

Оценка: (0/5)

15 факта за проекта „Европейска столица на културата“, които не знаеш

„Европейска столица на културата” е проект, който е създаден, за да допринася за сближаването на европейските народи. Негова основна цел е да подчертава и развива богатството на европейските култури и техните общи черти.

Начинанието не спира да се развива и доказва с всяка следваща година на провеждане, без да губи първоначалния си облик и основен замисъл. Всички градове, носещи титлата, отправят нов поглед и към споделената история и наследство.

15 факта за проекта „Европейска столица на културата“, които не знаеш

Ето и няколко интересни факти от историята на „Европейска столица на културата“:

♦ През 1985 г. Съветът на министрите на Европейския съюз решава да създаде инициативата по идея на известната гръцка актриса и певица Мелина Меркури, която тогава е министър на културата на Гърция.

♦ Първоначалното наименование е „Европейски град на културата“, а през 1999 г. инициативата става известна като „Европейска столица на културата“.

►►► Виж тук новото видео за Пловдив, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г.

♦ Атина (Гърция) e първият град, който носи титлата.

♦ До момента над 58 града от Европа са били носители на престижната титла - от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто.

♦ В рамките на една година два града от Европа стават столици на културата. Те са със статут на побратимени градове и осъществяват заедно партньорски проекти в духа на цялостно сътрудничество, разбиране и обмен.

15 факта за проекта „Европейска столица на културата“, които не знаеш

♦Титлата „Европейска столица на културата“ се присъжда след съревнование между градовете – кандидати, което се провежда 6 години преди встъпване в домакинство. В рамките на това състезание градовете представят свои платформи с визия за управление и развитие на културните дейности за период от 12 месеца.

♦ През 2018 г. столици на културата са Леуварден (Холандия) и Валета (Малта).

♦ През 2019 г. столици ще бъдат Пловдив и Матера (Италия).

♦ Пловдив е първият български град, който ще вземе участие в инициативата. В началото на септември 2014 г., международно жури избра града да бъде отличен с титлата.

15 факта за проекта „Европейска столица на културата“, които не знаеш

♦ С над 8000 години история Пловдив е един от най-старите градове в Европа и пази белезите на различни епохи. Именно с това той е уникален, както за България, така и за Европа. Със своето поразително културно наследство, архитектура и археология, той пренася през вековете – от времената на Римската империя, Средновековието и османското присъствие, до модерността, социалистическия период и съвремието.

♦ На 12 януари 2019 г. ще бъде откриващото събитие на Пловдив като „Европейска столица на културата“.

♦ В програмата на Пловдив като столица на културата са планирани над 360 проекта и инициативи.

15 факта за проекта „Европейска столица на културата“, които не знаеш

♦ Официалната програма за събитията и проектите на Пловдив – „Европейска столица на културата“, ще бъде обявена на 5 септември 2018 г.

♦ Програмата е разделен в четири тематични платформи. Всяка от тях има своя мисия, обвързана с определен културен белег на града. Платформата „Сливане” има за цел да премахне границите между различните етноси на територията на Пловдив. „Трансформиране” използва забравените богатства на града, които да заживеят нов живот. „Възраждане” организира събития, в които възрастните срещат младите – едните предават старите традиции, а вторите ги усвояват и се грижат за тяхното запазване, а платформа „Релакс” провокира посетителите и жителите на Пловдив да се насочат към устойчивия начин на живот и почивката.

♦ Може да проследиш програмата и събитията на Пловдив – Европейска столица на културата на официалния уеб сайт ⇒ тук.


Виж ощеНово в Cosmo